TRANSFRONTERER
Aquest any celebrem 12 anys de l'arrencada del Festival Abril a Dansa amb grans novetats. Ampliem la col·laboració entre zones adjadents i creem xarxa entre professionals a través de la nostra estructura de Festival. A més d'apropar al nostre territori a artistes i Companyies Nacionals i Internacionals, en aquesta nova edició trenquem motlles i fronteres intercomunitàries, per fer un gran pas en la nostra estructura, obrint la comunicació i la col·laboració entre territoris veïns i necessitats comunes. Ens unim a Múrcia convertint-nos en un projecte intercomunitari únic a la cantonada est del País. Demostrem una vegada més que els límits no existeixen per a nosaltres. Des de l'origen d'aquest Festival, al nostre full de ruta plantegem diversos objectius fonamentals: donar suport, millorar, créixer i compartir des de la dansa i per a ella. Així ho anem fent any rere any, construint un projecte que teixeix xarxes i serveix de suport per consolidar una professió creixent en aquestes zones perifèriques. En aquesta XII edició, traspassem petites fronteres i ens obrim entre comunitats amb realitats paral·leles. És el moment de cercar llocs comuns entre professionals de la dansa de diferents àmbits, estils, formacions, per apropar-nos i crear complicitat entre el nostre sector i la societat. L'estructura del Festival Abril a Dansa, ens serveix de suport i suport per a aquestes ambicioses i necessàries millores, que van donant els seus fruits any rere any. Aquest seria un dels projectes intercomunitaris pioners al territori Nacional. Elx, Alacant i Múrcia seran les tres ciutats que albergaran el Festival Abril a Dansa 2023. El Festival desplega les seves xarxes i connexions per unir el gust i la passió per la dansa i les arts del moviment. La nostra missió és acostar la dansa a nous públics i continuar seduint el nostre espectador fidel, que cada any espera la publicació de les dates del Festival. Fomentar el coneixement, a través de col·loquis i activitats paral·leles que deixin un pòsit a les tres ciutats, és un altre dels nostres propòsits, propiciant el contacte entre professionals i públic, més enllà de la mera exhibició. Ampliar la possibilitat d'exhibició de les Companyies convidades al Festival, a les tres ciutats seu del Festival, amb l'objectiu de promoure les bones pràctiques quant a sostenibilitat, i aprofitar la proximitat entre ciutats per millorar la qualitat de les gires de les companyies i abaratir costos en desplaçaments i gestió de producció.
En aquesta nova edició donarem veu i protagonisme a artistes amb diferents trajectòries, procedències i estils. Hem buscat un ventall de propostes i llenguatges del cos, desenvolupats des de diferents visions, construint un recorregut ampli per la dansa a les ciutats d'Alacant, Elx i Múrcia. Una pluralitat d'universos i poètiques visuals, on s'hi afegeix la mirada de joves emergents, que ens porten al més actual de la creació, juntament amb peces d'artistes consolidats, alguns amb ampli reconeixement a les seves trajectòries, comptant aquest any amb tres Premis Nacionals de Dansa, com són Iratxe Ansa, Andrés Marín i Jon Maya. El mestratge, el recorregut professional i la frescor dels més joves, suma talent i noves mirades al Festival.
Comptarem amb diverses estrenes, conformant un Festival carregat novetats, emoció i molta energia. De la mà de coreògrafs i coreògrafes com Iván Perez Aviles, Cristina Gómez o Judith Argomeniz, viatjarem per diferents visions i apropament al cos. Companyies com Marcat Dance, Metamorphosis Dance, Elelei, Dance Theatre Heidelberg interpretaran les peces més grupals i joves creadors com Ingacio Fizona Camargo, Carla Sisteré, Edu Migro o Col·lectiu Banquet, ens aproparan als seus recents projectes. També tenim cura dels artistes de la zona, dins de la proposta La terreta Balla, ballarins alacantins, que estan en companyies com el Ballet de Tolosa o l'English National Ballet, podran compartir també la seva dansa. Una miscel·lània de propostes, tant a la sala, al carrer i en espais no convencionals com al Museu Maca d'Alacant. També hi tindran cabuda plataformes que serveixen de pont entre la formació acadèmica i el món professional com el Projecte GoOD. I entrenaments i classes magistrals, de creadors i docents, que vénen a compartir el seu coneixement per millorar la formació a la zona, com ara Gustavo Ramírez Sansano o Federica Espósito. Aquesta barreja de generacions, estils i propostes compondrà un ventall ampli d'artistes entre l'11 i el 30 d'abril del 2023.
El Festival torna a comptar amb el programa “MACA EN VIU” que celebra la tercera edició. Programació expandida realitzada des de la direcció d'abril a Dansa en col·laboració amb el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) i el Consorci de Museus. Una dilatada proposta de diverses intervencions relacionades amb la dansa, la performance i les arts vives que arrenca el 26 d'abril amb Sharon Fridman, premi Max 2019, que està inclosa dins la programació del Festival i continuarem fins a l'octubre amb l'estrena d'Elias Aguirre (Maig), Juan Carlos Lleida (Juny), Daniel Abreu (Setembre) i la Companyia Elelei (Octubre).